Om

Revingeby (i dagligt tal ofta bara Revinge) är en tätort i Lunds kommun och kyrkby i Revinge socken i Skåne. Revingeby ligger vid det militära övningsområdet Revingehed precis vid gränsen till Eslövs kommun.

Bebyggelsen består i huvudsak av villor och radhus, men även hyresrätter inom Lunds kommuns kommunala fastighetsbolag (LKF). I Revingeby finns även Revinge kyrka, Revinge skola (t.o.m. årskurs 3) och Reveljens förskola. De största arbetsgivarna är Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Föreningsliv

Revingeby byförening anordnar midsommar- och valborgsfirande samt andra tillställningar och företräder byns intressen gentemot Lunds kommun och andra externa parter. Byföreningen ger ut Revingenytt, ett nyhetsblad till byns invånare.

Revinge IF arrangerar idrottsaktiviteter för barn och vuxna. Idrottsföreningen är arrangör för den årliga återkommande Krankesjömilen, runt Krankesjön.

Kommunikationer

Mellan 1905 och 1939 var Revingeby en station längs banan Lund–Revinge–Harlösa järnväg. Stationen var belägen 21,4 meter över havet. Nuförtiden går det inga tåg till Revingeby.

På den före detta banvallen byggdes en ny landsväg mellan Revingeby och Södra Sandby. Raksträckan utanför Revinge byggdes under 1960-talet ut till en av Flygvapnets vägbaser. Det var då Sveriges längsta raksträcka utan höjningar och sänkningar. Joakim Bonnier slog ett par hastighetsrekord på Revingerakan.

Den främsta sättet att ta sig till och från Revingeby är via länsväg 104, men det går även att åka kollektivtrafik med Skånetrafiken. På helgerna måste dock de flesta bussturer förbeställas.

Directory powered by Business Directory Plugin